Historien bag vores alle elskede makuleringsmaskiner

Historien bag vores alle elskede makuleringsmaskiner

Historien bag vores alle elskede makuleringsmaskiner

En makuleringsmaskine har du sikkert allerede stiftet bekendtskab med. Den bliver brugt til at skære papir i strimler eller i mindre stykker. Næsten ligesom konfetti. Mange virksomheder gør brug af maskinerne til at ødelægge private, fortrolige eller følsomme dokumenter, men har du tænkt over, hvordan makuleringsmaskiner blev opfundet?

Den korte historie

Den allerførste maskine til makulering bliver krediteret til Abbot Augustus Low. Han var opfinder og søgte om patent på sin opfindelse d. 2. februar 1909. Opfindelsen nået dog aldrig at blive fremstillet, da Abbot døde kort tid efter, at han havde søgt om patentet. I 1935 i Tyskland blev den første papmakulator fremstillet af Adolf Ehingers. Opfindelsen var baseret på en pastamaskine med et håndsving.

Nogle spekulerer på, at han opfandt makuleringsmaskinen, for at han kunne makulere sine anti-nazistiske foldere for at undgå henvendelser fra myndighederne, men ingen ved det med sikkerhed.

Han begyndte at sælge produktet til offentlige myndigheder og finansielle institutioner, dog med en elektrisk motor i stedet for et manuelt håndsving. I 1959 var Adolfs virksomhed, EBA Maschinenfabrik, den første virksomhed, som fremstillede de første makuleringsmaskiner, der kunne tværsnit papir. Virksomheden sælger og fremstiller stadig maskiner til makulering. I dag hedder firmaet dog EBA Krug & Priester GmbH & Co.

Senere hen (lige før Berlinmurens fald) blev en ’’våd makuleringsmaskine’’ opfundet. Makuleringsmaskinen gjorde, så papirstumperne blev blandet med vand og dermed fyldte mindre. Fra overgangen fra fysiske dokumenter til digitale kan de moderne industrielle makuleringsmaskiner nu også makulere kreditkort, CD’er m.m.

Hvordan tog brugerne imod produktet?

Almindelige borger og virksomheder brugte sjældent makuleringsmaskiner før midten af 1980’erne. De blev dog populære blandt amerikanske borgere, da en højesteretsafgørelse afgjorde, at det ikke var ulovligt at kigge i folks skraldespande, som stod udenfor hjemmet. Mange borgere blev bange for at få deres oplysninger stjålet, og derfor steg salget af makuleringsmaskiner til almindelige borgere.

Selvom virksomheder måske er den største målgruppe for makuleringsmaskiner, så er salget inden for privatpersoner også steget. Salget er steget på grund af den stigende bekymring for at få stjålet sine personlige oplysninger.

leave a comment

Create AccountLog In Your Account