Vin guide – årgangsvin for begyndere

Du har sikkert hørt det før – vin bliver kun bedre med årene. Men er en vin altid god, blot fordi den er gammel? Kan alt vin gemmes? Og hvor meget betyder årstallet på en vin reelt for dens smag? I denne lille vin guide, kan du lære meget mere om, hvad begrebet årgangsvin egentlig handler om. Er du desuden på udkig efter en god årgang, kan du lige her se et stort udvalg af vin.

At skulle vælge og købe en årgangsvin, er for det utrænede øje stort set umuligt. For hvorfor er der forskel på smagen af vin, der kommer fra de helt samme marker? Vinbonden kender alt til sin jord, sit klima og sit produkt, og det er således måden hvorpå han dyrker sin jord, der er afgørende for, hvordan en vin i sidste ende vil smage. Der er der noget, som en vinbonde aldrig kan kontrollere, og det er vejret.

Vejret – en vigtig faktor for vin

Ligesom med alle andre landbrugsprodukter, så afhænger druernes vækstvilkår også af sol, vand, varme og forholdet mellem disse. Når det kommer til at omdanne CO2 og vand til sukkerstoffer, er solen den absolut vigtigste faktor. Det vil altså sige, at en kold og regnfuld sommer vil medføre en mindre sød høst, end hvis druerne var dyrket under meget varme og solskinsfulde forhold. Har vejret være koldt, vil syreniveauet i druerne give en vin en smag af umodne tanniner samt et meget lavt sukkerindhold. På denne måde er det omskiftelige vejr og store udsving i temperaturer en stor faktor for, at hver høst bliver unik og skaber grundlaget for, hvordan smagen er i en vin fra en speciel årgang.

Menneskelige faktorer, der påvirker smagen på en vin

En anden faktor, som bestemt ikke er uvæsentlig for smagen på den enkelte vin, er den menneskelige påvirkning, som en vinmark kan udsættes for. I nogle distrikter, primært i Sydamerika, kan det nemlig eksempelvis være nødvendigt at vande vinmarkerne, hvilken man absolut ikke gør i Europa. Nogle steder laver man en såkaldt ’grøn høst’, hvor man tynder ud i drueklaserne, så vækstbetingelserne bliver optimeret. På trods af dette, er den absolut væsentligste del af, hvordan en vinbonde påvirker sin høst, hvornår og hvordan han sætter sin plukning af de modne druer i gang. Efter høsten bliver processen overladt til winemakeren, som vælger, hvilke typer af fadlagring, der skal benyttes samt hvordan vinens yderligere komposition skal sammensættes.

Related Posts

Guide til smarte og innovative mad emballageløsninger

Kommentarer lukket til Guide til smarte og innovative mad emballageløsninger

Verdens bedste agurkesalat

Kommentarer lukket til Verdens bedste agurkesalat

Sådan holder du dine kokkeknive skarpe

Kommentarer lukket til Sådan holder du dine kokkeknive skarpe

Opdater dit køkken med nye hårde hvidevarer

Kommentarer lukket til Opdater dit køkken med nye hårde hvidevarer

Nyt køkken? Sådan vælger du det rigtige

Kommentarer lukket til Nyt køkken? Sådan vælger du det rigtige

De rette vinduer kan tilføre dit hjem et friskt look

Kommentarer lukket til De rette vinduer kan tilføre dit hjem et friskt look

Få skarpe knive og bliv bedre og mere sikker i dit køkken

Kommentarer lukket til Få skarpe knive og bliv bedre og mere sikker i dit køkken

Forny dit hjem med et flot køkken

Kommentarer lukket til Forny dit hjem med et flot køkken

Derfor bør du investere i en kaffekværn

Kommentarer lukket til Derfor bør du investere i en kaffekværn

Klar til konfirmationen

Kommentarer lukket til Klar til konfirmationen

Skab dit drømmekøkken

Kommentarer lukket til Skab dit drømmekøkken

Create AccountLog In Your Account