Sådan holder du dine kokkeknive skarpe

Sådan holder du dine kokkeknive skarpe

Sådan holder du dine kokkeknive skarpe

En kokkekniv er et uundværligt redskab i et køkken, så derfor må den helst ikke blive for sløv. Det vil dog komme til at ske med tiden, og for mange er det meget irriterende at tage en kniv frem, der er sløv og ikke fungerer helt optimalt. Der findes dog forskellige måder at gøre dine kokkeknive skarpe igen og metoder til at undgå, at dine knive bliver for hurtigt sløve.

Hvordan gør du, og hvad bør du undgå?

Slib dine knive
Hvis dine kokkeknive allerede er sløve, så kan du vælge at slibe dem med et strygestål eller en elektrisk slibemaskine. Strygestålet fungerer dog mest optimalt, og det virker i lidt længere tid. Hvis du har et strygestål, så bør du slibe din knive med det i en vinkel på ca. 15 grader på begge sider af knivens æg. Derved får du den mest optimale slibning, og knivene bliver hurtigt skarpe. Hvis du er typen, der er meget i køkkenet og gerne vil have en skarp kniv ved hånden hver gang, så bør du slibe dine knive jævnligt. Det kan være en gang om ugen eller en gang om måneden, det kommer an på dit behov og knivenes kvalitet.

Opbevar dine knive rigtigt
Du bør opbevare dine knive i en knivblok eller hænge dem på en knivmagnet, fordi hvis de bare ligger og roder rundt i en skuffe, så bliver de hurtigere sløve og skadet.

Kokkeknive bør ikke komme i opvaskemaskinen
Kokkeknive er oftest lavet af stål, og stål kan hverken tåle varme, salt og syre, hvilket er det, de udsættes for i en opvaskemaskine. Det, der kan komme til at ske, er, at skæftet kan risikere at blive løsere, hvilket kan være generende og farligt, når man arbejder med den. Derfor bør du i stedet vaske dine kokkeknive op i hånden og tørre dem af i et rent tørt hviskestykke, fordi så holder de længere og bliver mindre sløve.    

Skær kun på træ eller plastik
Du bør kun bruge dine kokkeknive på et underlag, der kan give efter. Det vil sige på skærebrætter, der er af plastik eller træ. Du bør derfor ikke bruge dine kokkeknive på glas, granit, keramik eller et andet hårdt materiale, da det vil gøre kniven sløv. Det samme gælder for madvare. Du bør ikke bruge dine kokkeknive til at skære i fjerkræ, da de indeholder mange knogler, og det er dine kokkeknive ikke beregnet til. I stedet bør du bruge en fjersaks til den slags.

Brug forskellige kokkeknive

Hvis du er typen, der elsker at lave mad, så har du sikkert en yndlingskniv, men det kan være en god idé at have flere kokkeknive til forskellige formål. Der findes nemlig knive, der er designet til at kunne noget helt bestem, såsom en udbenerkniv eller en filetkniv. Hvis du står og mangler en ny yndlingskniv eller lidt ekstra udstyr til køkkenet, så kan du finde det her.

leave a comment

Create Account



Log In Your Account