Kattegrus er dårligt for miljøet

Kattegrus er dårligt for miljøet

Kattegrus er dårligt for miljøet

Katte sand, krystal, silica perler, strøelse og træpiller; kært barn mange versioner.  Danmarks 1½ million katteejere køber kattegrus forbundet med stor uklarhed. Man kan få gruset i små poser, store poser, som klumpende og ikke-klumpende, udmålt i liter og kilo – og til højst forskellige priser pr. pose. Det er svært at vide, hvad katten kan lide, hvad der virker – og især, hvad der ikke fungerer.

Forbrugerrådets Tænks laboratorietest af kattegrus viser, at der er stor forskel på sugeevnen – og prisen. Kun fire ud af 11 mærker suger godt. Tænk har testet 8 såkaldt klumpende og 3 ikke-klumpende med fokus på nogle af de væsentligste faktorer:

Holdbarhed i forhold til prisen, hvor godt binder gruset lugten, hvor nemt er det at fjerne ekskrementer og hvor meget sviner gruset, når bakken bruges, tømmes og fyldes op. Tænk har desværre ikke taget miljø parametre med i testen.

Tidligere tests viste at prisen ikke var repræsentativ.

katten af natur mistroisk over for forandringer og det kan være svært for katten at vænne sig til det nye grus, perler eller sand. Hvis katten ikke er tilfreds med valget af kattegrus, vil det typisk komme til udtryk ved at katten vælger at tisse et andet sted end i kattebakken. Støv, lugt, fugt og store klumper er det som katten gerne vil undgå. Parfumen og kemiske tilsætningsstoffer kan give katten allergi.

Det frarådes at bruge klumpende midler, hvis det er en killing. Killinger kan finde på at spise det grus, som klumper, og det kan sætte sig fast i tarmene.

Katteejere bruger mellem 400 til 1000 kr. om måneden på kattegrus. Ofte er det lavet af bentonit. Bentonit er en lerart, primært Montmorillonit). Almindelig grå bentonit, der anvendes til bl.a. kattegrus har en PH på ca. 8,5. Det kan også være lavet af dansk morler.

De værste kattegrusprodukter indeholder kemiske tilsætningsstoffer og parfume for at kamuflere lugten fra ekskrementer.

Kattegrus bør ikke smides i kloakken. De ansatte på spildevandsanlægget bede dig om ikke at skylle kattegrus ud – selv dem, der hævder at være biologisk nedbrydeligt, da det kan tilstoppe eller beskadige rørene og rør og udstyr på anlægget til spildevandsrensning.

Smider du det i dagrenovationen kommer det helt sikkert til et forbrændingsanlæg. Det siger sig selv, at ler brænder dårligt.

Selvom produktet er anprist som biologisk nedbrydeligt bør du ikke smide det på komposten. Dets egenskab til at absorbere fugt kan medvirke til at du får en tørrere kompost og leret er ikke egnet for alle dine planter, når du fordeler det på jorden. Nogle mener dog at det faktisk er det eneste sted, du bør smide kattegrus af ler. Det vil give din kompost en mere luftig struktur og derved forbedre vilkårene for komposteringen.

Katte perler: siliciumdioxid, kvarts, eller kiselsyre Siliciumdioxid benyttes som antiklumpningsmiddel i mange tørre fødevarer som forefindes på pulverform. Selvom produktet er naturligt, så indeholder katte perler også ofte farvestoffer. De bør absolut heller ikke smides i toilettet.

Mange oplever at katten ikke rigtig kunne ryste perlerne af poterne, når den havde været på bakken, blev perlerne slæbt med i hele boligen.

 

World’s Best Cat Litter Kattegrus, biologisk nedbrydeligt, 100% naturligt, klumpende kattegrus. Fremstillet af majs. Er ligesom de øvrige katte strø, der er plantebaserede meget mere miljøvenlige.

Tænker du på miljøet og vil du undgå allergi bør du foretrække kattegrus baseret på plantemateriale eller træpiller.

træpiller til kattebakken er lavet af savsmuld fra fyr og gran. Træpillerne er produceret af 100% genvindelige råstoffer, og de er 100% biologisk nedbrydelige, CO2 neutralt, støvfri og allergivenlige.

Træpiller absorberer op til 3 gange sin egen vægt. Anvendes bl.a. til bundstrøelse i voliere, fugle- og gnaverburer. Kan også bruges til katte.

Til start blandes det gamle kattegrus med træpiller og derefter lidt efter lidt skiftes til træpiller. Efter 4-5 gange, kan der så bruges rene træpiller.

(Øvrige dyr: Der fyldes 1-2 cm i bunden af buret. )

Er totalt nedbrydeligt, men bør bortskaffes sammen med husholdningsaffald. Er egnet til afbrænding på kraftvarmeværket.

Træpillerne er langt billigere end kattegrus og så tager de oven i købet det værste af lugten fra kattebakken. Det er et værdigt alternativ til det ellers så dyre kattegrus. Dyrehandlere såvel som supermarkeder ved godt, hvad de vil have for det. Ofte kommer der et fint katte billede udenpå pakken og en mindre pose. Vupti så tredobles prisen.

Så køb træpillerne, fra din brændselsforhandler. Det er samme produkt men meget billigere. Træpiller forvandles i byggemarkeder og koster ca. 30,- kroner for en sæk med ca. 15 kg. altså en kilopris på omkring 2 kr. Og det må siges ar være en særdeles konkurrencedygtig pris.  Til sammenligning koster kattegruset nemlig 10 kr. pr. kg. Københavns universitets dyrehospital bruger det.

leave a comment

Create AccountLog In Your Account